Općini Jalžabet prvi puta čista petica za transparentnost proračuna

By procelnik In - nekategorizirano - On 30. lipnja 2022.

Institut za javne financije objavio je podatke o razini transparentnosti proračuna na razini Republike Hrvatske.

Transparentnost lokalnih proračuna za potrebe ovog istraživanja mjeri se na temelju  pet pravovremeno objavljenih proračunskih dokumenata: prijedloga proračuna, izglasanog proračuna, polugodišnjeg i godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna te proračunskog vodiča za građane. Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. Objavljivanjem rezultata ukazuje se na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče odgovornost lokalnih vlasti.

Rezultati petog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna obuhvatili su svih 576 hrvatskih JLS-ova, a Općina Jalžabet pokazala je znatno poboljšanje  i izvrstan rezultat u odnosu na prethodne godine te joj je dodijeljena ocjena 5 (od mogućih 5) za transparentnost proračuna. Ovom ocjenom  potvrđuje se odgovornost lokalne vlasti i aspekt dobrog upravljanja načelnika Općine Jalžabet, poštivanje svih zakonskih odredbi u kontekstu objave informacija, uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije.

Općina Jalžabet napokon ide u smjeru snažnog nepredka, provodi konkretne aktivnosti uz potpuno otvoreno te svima vidljivo poslovanje.  Cilj je biti na vrhu u Republici Hrvatskoj po transparentnosti poslovanja. Navedeno je bila jedna od glavnih sastavnica u  predizbornoj kampanji. Vjerujem da će mještanima Općine Jalžabet ovo biti vrijedan pokazatelj rada i dosljednosti općinske uprave u cijelosti. Rajko Solar 

 

Detaljne informacije možete pronaći na: https://www.ijf.hr/transparentnost/karta/