Načelnik

Moje ime je Rajko Solar, načelnik Općine Jalžabet.

Općina Jalžabet smještena je u jugoistočnom dijelu Varaždinske županije, na pola puta između Varaždina i Kneginca cestom koja vodi do Ludbrega. Riječ je o jednoj od manjih općina u Varaždinskoj županiji, a dobila je naziv po istoimenom mjestu. U osam naselja, Jalžabet, Imbriovec Jalžabetski, Jakopovec, Kaštelanec, Kelemen, Leštakovec, Novakovec i Pihovec, trenutačno živi nešto manje od četiri tisuće žitelja.

Područje Općine Jalžabet, sa 38 četvornih kilometara, ima vrlo povoljan prostorno-prometni položaj koji mu omogućuje brz i kvalitetan razvoj. Naselja su smještena na obroncima vinorodnih brežuljaka Topličkog gorja preko kojih se pruža prekrasan pogled prema Varaždinu, te rijekama Plitvici i Dravi. Naselja su međusobno, te sa županijskim središtem Varaždinom, cestovno dobro povezana, a blizina željezničke pruge Varaždin-Zagreb-Rijeka, te posebno izgradnja autoceste Zagreb-Goričan-Budimpešta, Općinu Jalžabet na prometnoj karti stavlja na istaknuto mjesto.

Općina Jalžabet je izrazito bogata kulturno – povijesnim dobrima. Tako se u Jalžabetu nalazi prapovijesno arheološko nalazište tumul „Gomila“, grobni humak promjera sedamdeset i pet metara i visine jedanaest metara. Trenutno se na tumulu završavaju istraživanja te se u sljedećim godinama očekuje izrada prezentacijskog centra. U Jalžabetu je također smješten dvorac Somogy- Bedeković, jednokatni barokni dvorac izgrađen davne 1744. godine. Veselim se upravo projektu vezanom uz taj dvorac jer ga želimo obnoviti i pretvoriti u prvoklasni heritage hotel. Uz to postoje i druga arheološka nalazišta: Bistričak, Blizna, Cerov jarek i Villa rustica.

U Općini imamo i tri predivne crkve: crkva sv. Elizabete, zaštitnica koju slavimo na sam dan Općine, te crkve sv. Jakova i sv. Klementa.

Bogatu turističku ponudu imamo po našim vinogradima, iako ona još nije zaživjela u punom zamahu. Našu Općinu krase prekrasne vinske ceste, slatki putevi te brojne kuće za odmor.

Uz domaće OPG-ove i raznovrsne ponude, uskoro slijedi izgradnja privatnih turističkih naselja.

U našoj poduzetničkoj zoni imamo zaposleno preko 1.500 ljudi. Trenutačno tamo rade ljudi u tri veća poduzeća, a uskoro nova poduzeća otvaraju svoje pogone. Plan je potpuno revitalizirati našu poslovnu zonu pametnim odabirom novih ulagača održive proizvodnje.

Tradicija Općine Jalžabet će se i u budućnosti nastavljati, a za to se brinu naše udruge na koje sam ponosan, od Kulturno umjetničkog društva, Udruga žena, vinogradara i umirovljenika.

nacelnik

Rajko Solar

načelnik Općine Jalžabet


TEL: 042/647-094
MOB: 091/1777-764
E-mail: nacelnik@jalzabet.hr