Pokrenuta realizacija akcijskog plana energetskog održivog razvoja i prilagodbe klimatskim promjenama

Poznato je koju važnost Općina Jalžabet pridodaje području ekologije, zaštite okoliša i prirode čime se, ne samo čuva okoliš, već i zdravlje naših sumještana.

Cjelokupnu priču započeli smo kampanjom “JAeko“, a sada ju nastavljamo novom inicijativom!

Načelnik Općine Jalžabet Rajko Solar  potpisao je prošlog tjedna ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za izradu SECAP-a (Akcijskog plana energetskog održivog razvoja i prilagodbe klimatskim promjenama)  te je  time  naša Općina postala dio SECAP tima  koji broji više od 10.000 lokalnih i regionalnih samouprava iz 57 zemalja Europe.

Što je SECAP?

SECAP daje detaljni pregled potrošnje energije i emisije stakleničkih plinova u lokalnoj samoupravi te definira mjerljive aktivnosti za smanjenje emisija, identificira mjere energetske učinkovitosti, uključuje ciljeve za korištenje obnovljivih izvora energije te se istovremeno cjelokupna situacija promatra i iz aspekta energetskog siromaštva. Također sadržava mjere za održivu prilagodbu klimatskim promjenama, orijentirajući se na lokalne rizike poput poplava ili toplinskih valova.

Odmah za početak odobren nam je projekt u iznosu od 12.500,00 eura koji će se sufinancirati u iznosu od 40% od strane Fonda.