Dodjela financijskih sredstva općinama Republike Hrvatske za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u 2021.

Središnji državni ured za demografiju i mlade objavio je i za ovu 2021. godinu Javni poziv općinama indeksa razvijenosti od I. do IV. skupine za financijsku potporu za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti ukupne vrijednosti 20.000.000,00 kuna.

14. srpnja u Zagrebu, održana je svečana dodjela Ugovora o dodjeli financijskih sredstava za 88 općina Republike Hrvatske, dok su na samoj dodjeli prisustvovali predstavnici 44 općine. Za općine s potresom pogođenih područja osigurano je je 5 milijuna kuna, a do sada je za 16 općina dodijeljeno 2.199.000,00 kuna.

Cilj ove mjere je osigurati rad dječjih vrtića koji bi zadovoljio potrebe obitelji s djecom rane i predškolske dobi. Prošle godine ukupna vrijednost javnog poziva iznosila je 13.500.000 te je pozivom obuhvaćeno 2454 djece. Ove godine obuhvaćeno je 2872 djece te je vrijednost poziva povećana za oko 35%. Poziv je još otvoren pa ta brojka u konačnici može biti i veća.

Svjesni smo važnosti ovakvog poziva i potrebe za podupiranjem razvoja predškolske djelatnosti. Izuzetno nam je važno poticati ovakve natječaje jer time osiguravamo uvjete za socijalizaciju i razvoj djece iz ruralnih područja i olakšavamo usklađivanje privatnog i poslovnog života njihovih roditelja. Vrata Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade otvorena su svim lokalnim jedinicama za nove ideje jer zajedničkim djelovanjem možemo ostvariti pozitivne pomake“ istaknula je državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić.

Dosadašnja suradnja jedinica lokalne samouprave i državnog tijela nadležnog za demografiju pokazala je kako je zajedničko djelovanje usmjereno na demografska pitanja ključ uspjeha u podizanju kvalitete života stanovništva u lokalnim jedinicama. Ulaganje u demografske mjere i usluge usmjerene na obitelji i djecu dugoročne su društvene investicije i najvažniji temelj našeg društva, stvarajući time uvjete i pozitivno okruženje za ostanak, ali i doseljavanje u ruralne i manje naseljene općine.

demografija

„Potpora Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade omogućit će nam razvoj predškolskog odgoja u našim sredinama na čemu se iskreno zahvaljujem u ime svih općina“ poručio je predstavnik Hrvatske zajednice općina Ivica Kovačević.

Detalji projekta